Kongres CEFS se letos konal v chorvatském Dubrovníku 8 a 9. června 2017

/ Aktuality / Kongres CEFS se letos konal v chorvatském Dubrovníku 8 a 9. června 2017

Kongres CEFS  se letos konal v chorvatském Dubrovníku 8 a 9. června 2017

Evropští cukrovarníci se na svém pravidelném jednání sešli na kongresu v Dubrovníku a jednali o další budoucnosti a perspektivách sektoru cukrovarnictví v EU i s ohledem na brzké ukončení režimu produkčních kvót na výrobu cukru v EU. Tento bude ukončen k datu 30. září 2017.

Kongres CEFS hostil v roce 2017 chorvatský Dubrovník. Evropští cukrovarníci na svém pravidelném každoročním jednání jednání bilancovali prvních osm měsíců hospodářského roku 2016/2017, který je posledním, kdy existuje systém produkčních kvót. V rámci tohoto systému měli výrobci cukru v EU přiděleny množstevní kvóty, tj. množství cukru, které mohli vyrobit a uvést na trh EU v daném hospodářském roce.Veškerý cukr vyrobený nad rámec těchto kvót musel být vyvezen vně EU nebo použit v souladu s legislativou EU jako cukr průmyslový. 

Jednání kongresu se neslo v duchu brzkého konce kvótového systému, kdy výrobci cukru již nebudou svázáni povinností nepřekročit přidělené kvóty a kdy lze očekávat nárůst výroby cukru v celé EU. Očekávaný nárůst výroby, konkurenční prostředí bez kvót a převis nabídky nad poptávkou povedou s největší pravděpodobností k poklesům cen cukru, což bude negativně ovlivňovat ekonomiky cukrovarnických podniků.

V rámci jednání kongresu CEFS vystoupil i výkonný ředitel Mezinárodní cukerní organizace (ISO) pan José Orive, který delegátům představil pohled této organizace na budoucí vývoj cukrovarnického sektoru ve světě.


Publikováno: 15. 6. 2017 Autor: Josef Pojer Sekce: Aktuality